Lördagen började tidigt med bilresa upp till Stockholm, där nästan alla av Ship To Gazas passagerare träffades för första gången på Svensk Sjuksköterskeförenings lokaler. Det är ett imponerande gäng av folk med extremt stora teoretiska och praktiska kunskaper om Mellanöstern och Israel-Palestina-konflikten. Tre riksdagsledamöter från olika partier, fyra forskare, två läkare, två författare med en redig bokskörd bakom sig samt en massa annat skolat folk. Vi som saknar akademisk examen får förmodligen plats i en illa tätad optimistjolle som kan dras på släp efter det norsk-svensk-grekiska fartygen…

Nedan en lagbild som Kalle Larsson tog på stora delar av passagerargänget igår. Saknas gör bland annat Henning Mankell och Broderskapsrörelsens (numera Socialdemokrater för tro och solidaritet) 86-årige veteran Evert Svensson, som suttit i riksdagen mellan åren 1957 och 1991(!) Och följdaktligen Kalle själv:

Lagfoto på Ship To Gaza passagerargäng

Lördagsträffen var ett mycket uppstyrt genomgångstillfälle som gav många besked kring Frihetsflottiljens nuvarande läge, israeliska påtryckningar för att stoppa båtarna samt praktisk vägledning för hur man ska göra nu och vad vi som passagerare bör ha med samt lämna hemma. Hela Frihetsflottiljen har stramat upp sina icke-våldsregler ytterligare och har tagit fram ett extremt tydligt regelverk. I nästa vecka kommer alla passagerarna vara med på en omfattande aktionsträning för att säkra att vi kollektivt klarar att upprätthålla ett fredligt motstånd om vi bordas av israeliska soldater. Dagen avslutades med en presskonferens och middag innan hemfärd.

Rast under passagerarträffen

Den turkiska biståndsorganisationen IHH har nu lämnat klart besked om att jättefartyget Mavi Marmara inte kommer att kunna vara klart i tid för avresan. Det är ett avbräck som kan innebära att delar av vårt svenska passagerargäng kanske inte får plats på Frihetsflottiljen 2 i slutändan. Jag åker hursomhelst ner till Grekland imorgon, måndag, och tills dess kommer tillvaron att vara körig, både praktiskt och tankemässigt. Alla spekulationer får vänta.

Jobbig fotosession från andra sidan

Annonser