Fick precis tränga tillbaka ett anfall av ”amerikanska sjukan”, alltså ovanan att mycket och ofta gny om den taffliga internet-uppkopplingen här nere. Efter några djupa andetag tänker jag nu försöka skriva om mitt försvunna inlägg…

Johannes kom förbi sent igår kväll och undrade om jag ville följa med honom till Syntagma-torget. Så blev det givetvis. Eftersom några vänner hemma har frågat mycket kring de sociala rådslagen på torget, gjorde jag ett försök att dokumentera företeelsen med min usla kamera.

Rådslag på Syntagmatorget

Proceduren är densamma nästan varje kväll, även om deltagarantalet varierar mellan några hundra och flera tusen. När solen börjar gå ner sätter sig människor ner i mitten av torget. Frivilliga ansvarar för att ljudsystemet fungerar och delar ut kölappar till frivilliga talare i folkmassan. Sedan ropas de upp, tio och tio, och ställer sig i kö for att prata om ekonomin, Greklands förhållande till EU eller torgrörelsens (”de indignerades”) förhållande till traditionella folkrörelser såsom fackföreningarna. Responsen är direkt. Åhörarna markerar med gester sitt bifall eller missnöje med det som sägs. Under onsdagskvällen fick särskilt en talare ett mycket kritiskt mottagande, då ett hundratal personer visade tummen ner. Ingen avbryter dock inlägget. Disciplinen är stark, fast det saknas ordningsvakter. Ibland bjuds talare från Atens universitet, institutioner eller gräsrotsrörelser in for att tala om situationen. Ibland fungerar diskussionerna som ett folkbildningsprojekt, där deltagarna helt enkelt lär sig mer om krisen och alternativen till krispaketen. Andra gånger fattar rådslagen beslut om nya strategier.

Under ondsagsmötet måste närmare ett hundratal personer gått upp i talarstolen. Många förefaller inte vara vana talare, men ilskan över den grekiska situationen och de annalkande hoten mot hela samhällsstrukturen gör att många vill säga sitt. Så här har det varit kväll eller kväll under veckor nu. Rådslagen drar till sig nya intresserade varje dag. Den finns ett respektfullt klimat, men replikerna från senare talare kan vara mycket skarpa.

Torgdebatt på torsdagskvallen med inbjuden panel

Vad som kom ut av gårdagens diskussioner är inte två göteborgare, helt befriade från grekiska språkkunskaper, rätt personer att avgöra. Fascinerande är det onekligen iallafall.

Annonser