Idag har fler svenskar anlänt. Förutom Henry och Bosse, landade även den 86-årige socialdemokratiske veteranen Evert Svensson. Evert har suttit i Sveriges riksdag i 34 år och har ett aktivt internationellt engagemang som spänner över årtionden då Sverige var en respekterad röst för mänskliga rättigheter och solidaritet i världen. Vi samlade stora delar av den svenska gruppen på plats for att äta på en av de spartanska och briljanta uteserveringarna häromkring. Nu blir frågorna kring själva båtfärden och riskerna kring en israelisk bordning alltmer påträngande.

Delar av Ship to Gazas svenska delegation

Samtalet styrdes efter att tag in på hur vi kan minimera konsekvenserna av israeliska chockgranater, stinkvätskor och tårgas utan att uppfattas som hotfulla eller aggressiva. Henrys upplevelser från förra året gav viss vägledning men mest lugnande var Everts inlägg i tårgasdiskussionen. Han berättade om de gånger han själv utsatts for gasen vid besök på palestinska Västbanken, och att den vanligen används för att skingra folkmassor. 86-åringen menade att den kan bli mycket besvärlig om man, ombord på en båt, inte kan fly undan. Både han och Henry trodde dock att israeliskt tårgasanvändande var mindre troligt, eftersom sådana attacker måste vara mycket svåra att kontrollera i vindarna till havs, och eftersom gasen försvårar bordningen för de israeliska soldaterna. Det är svårt att hetsa upp sig över skräckscenarion när en man, relativt jämnårig med min nu tyvärr avlidna farfar, är lugn, metodisk och rationell inför riskerna.

Missa förresten inte Ship To Gazas talesperson Victoria Strand i debatt med Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson. Den sändes på TV4 Nyhetsmorgon imorse.

Förutom att överlakare Strand som vanligt är otroligt bra, är det slående hur svag de kvarvarande svenska blockadförsvararnas argumentation faktiskt är. Nu hävdar man exempelvis att försöken att försvara den palestinska civilbefolkningens mänskliga rättigheter saboterar for den demokratirörelse i arabvärlden som kallats ”den arabiska våren”. Ganska anskrämligt, egentligen…

Annonser