Kamrater hemma i Sverige undrar vilket datum vi ska segla. Jag kan inte svara. Anledningen är en blandning av osäkerhet och nödvändigt hemlighetsmakeri.

Det gjorde också att GP-intervjun jag gjorde idag fick vara lite luddig på den punkten.

Pressen på den grekiska regeringen från Israel och USA är fruktansvärt stark just nu. De franska, spanska och irländska båtarna är redan pä väg mot Gaza och Israel vill (av för mig obegripliga skäl) desperat stoppa fartygen som utgår från Grekland från att lämna hamn.

Svensk-grekisk-norska Ship To Gaza kommer att sända två fartyg. Det ena är ett renodlat passagerarfartyg. Lastfartyget (som jag inte vet om det är klokt att namnge i dagsläget) ska föra med sig omkring 600 ton cement, en ambulans, ett prefabricerat kulturhus och vattenreningsapparatur till Gaza. Redo att lastas i Aten står också de 400 fotbollarna från Gothia Cup och teaterutrustningen från bl.a. Riksteatern, som Hasse, Björn, Love, Mats, Robin, John och en massa andra frivilliga göteborgska hamnarbetare packat, pallat och skickat hit.

Vårt problem är nu bland annat att de grekiska myndigheterna skickar oanmälda inspektörer till Gaza-båtarna, som nitiskt letar efter formaliafel som kan hålla kvar dem i hamn. Enligt Nicos och de andra hamnarbetarna i Pireus är detta en okänd företeelse, och de är säkra på att det är den grekiska regeringens sätt att hantera pressen från Israel.

Den israeliska regeringen har nu också gett IDF (den israeliska militären) klart mandat att använda alla medel, inklusive militärt våld, för att stoppa biståndskonvojen från att nå Gaza, vilket den reaktionära och propagandistiska israeliska dagstidningen Jerusalem Post rapporterat om.

Den mer progressiva israeliska tidningen Haaretz uppmanar samtidigt på ledarplats den egna regeringen att låta Frihetsflottan nå Gaza med sin last. Flera av tidningen krönikörer instämmer.

Det kan bli långtråkigt på insidan av kravallstaketen på Syntagma

Här i det grekiska civilsämhallet växer stödet för Frihetsflottiljen till att bli en del av det allmäna upproret mot regeringen. Igår beslutade det sociala radslaget på Syntagma-torget att man ska pressa regeringen för att Gaza-flottiljen ska få lämna landet för sin slutdestination. När omröstningen hölls vid midnatt var jag tillbaka på hotellet (skulle upp klockan 05.15 imorse), men de andra svenskarna har har berättat att röstsiffrorna blev ungefär ”Flera tusen för och en emot”.

Evert och Salamaah besöker rådslaget om Gaza-flottiljen på torget innan omröstningen

Annonser