Morgonen började med ett möte med svenska Ship To Gaza-gänget, då vi bland annat fick mer information om sabotaget igår och desinformationen som sprids i medierna. Israel och blockadförsvarare i Sverige sprider israeliska militärpropaganda om att Frihetsflottiljen sponsras av Iran (varenda svensk krona är insamlad genom folkrörelsearbete) samt att Röda Korset inte längre anser att Gaza-blockaden örskar nöd och kris för den palestinska civilbefolkningen. Falsifieringen om Röda Korset avslöjades dock av Fria Tidningen redan igår kväll. Därefter gick jag tillsammans med en kamrat för att hitta hamnarbetarfackets samling inför den första generalstrejksdemonstrationen.

Stöttepelaren Vangelis från grekiska Ship To Gaza fick möjlighet att berätta om sabotaget mot vart fartyg på Syntagmatorget igår kväll

Strejken har hittills inte lamslagit staden fullständigt, men stora arbetsgivare som kollektivtrafiken, hamnarna, färjetrafiken, industrierna, flygplatsen och sjukhusen har antingen tvingats lägga ner verksamheten eller driva den på extrem sparlåga. Ganska många butiker i centrala Aten är öppna, men ett antal restauranger har stängt och taxibilarna är betydligt färre än vanligt.

Immigrantarbetarnas fack

Lyxhotellen vid Syntagma-torget är dock i drift. Det är goda nyheter för alla världens journalister som i skrivande stund filmar och fotar bråken mellan autonoma och kravallpolis (”skakande kravaller” i den upphetsade svensk pressen, men än så länge ingenting som greken på gatan höjer särskilt mycket på ögonbrynen över) från sina balkonger. Det är måhända bekvämt, men ingen vidare journalistik som kan ge förståelse om situationen.

På väg

På vägen till hamnarbetarna passerar vi många tusen strejkande uppställda för att taga, men skiljda i block med rejäla avstånd emellan för att markera olika fackliga och politiska tillhörigheter. Hamnarbetarsamlingen hålls på en av den fackliga centralorganisationen utlyst mötesplats, men både uppslutningen från de egna leden och konfederationen är en besvikelse för ordförande Nicos, Giorgos och de andra. Några hamnarbetare har anslutit sig till den gammelkommunistiska men ganska stora fackliga front P.A.ME, som hade en egen demonstration en timme tidigare. P.A.ME är dock inte med på den gemensamma uppsamlingen på Syntagma-torget.

Undertecknad bland kamrater

Det ska vara roligt att gora revolution

Giorgos suckar att han tror att fler redan befinner sig pa Syntagmatorget men att de flesta valt sofflocket aven nar det verkligen galler. Darefter fattar hamnarbetarna beslutet att lamna de offentliganstalldas centralorganisationens somniga och glesa uppsamling. I rask takt satter medlemmarna av framat i demonstrationstaget for att forsoka hinna ikapp det basfackliga blocket langre fram. Man hittar en lucka i leden, vacklar ut banderollen och sa marscherade vi med tiotusentals andra fackliga aktivister mot parlamentet.

Från vänster syns kassören for Pireus-avdelningen, Nicos, Aris från Elefsina, planeraren från Pireus och Giorgos med flera

Den där allra vanligaste ramsan jag hört under den senaste veckan upprepas om och om igen. Enligt Nicos översättning är det en uppmaning till parlamentarikerna: ”Ta ert krispaket och ge er av härifrån”

Giorgos visar sig ha rätt. Under marschvägen dyker plötsligt fler och fler bekanta ansikten från Pireus hamn upp. Jag träffade också den fackliga eldsjalen Aris från hamnen i Elefsina, som åkte med den svensk-grekiska båten till Gaza förra året. Plötsligt finns förman, tjänsteman och många fler hamnarbetare från flera hamnar bakom banderollen. När vi väl nådde Syntagma-torget omkring klockan halv ett hade stuveriarbetarsektionen tredubblats.

Ett 40-tal hamnarbetare framme vid torget

Hamnarbetarna är faderligt oroade över min ovana vid grekiska demonstrationståg. Flera av dem förklarar att de närmast rutinmässigt brukar få in polisprovokatörer och ”idealistiska anarkister” i leden som börjar kasta föremål. Det blir i sin tur kravallpolisens signal för att avlossa tårgasgranater in i folkmassan, och efter det riskerar situationen att urarta.

Redo för alla eventualiteter

En stund efter att vi samlats med hundratusentals andra i den stekande solen på Syntagma-torget, dyker fler och fler, främst yngre, människor upp med maskering och gasmasker. Jag noterar att fler och fler av de demonstranter jag ser runtomkring mig är insmorda med salva kring ögonen. Salvan är egentligen avsedd som syrabekämpning för oroliga magar, men mildrar de svidande effekterna av tårgas. Det är inte bara autonoma utan även äldre fackföreningsfolk och pensionärer som smort in sig. Alla verkar vana vid vad som kan inträffa och betraktar det som närmast normalt i samband med grekiska strejker. Stämningen på torget är indignerad men mycket lugn. Polisen håller sig på avstånd bakom kravallstaket. Pakistanska papperslösa säljer vatten till de svettiga demonstranterna.

Myller

Plötsligt skickar kravallpolisen iväg den traditionella vaktstyrka som vakar över den okände soldatens grav utanför parlamentet. Hamnarbetarna ser det som ett tecken på att polisen gör sig redo att anfalla och går pedagogiskt igenom tricken för att hantera tårgasen: ”Få inte panik. Klia dig inte i ogonen eller näsan, även om de börjar rinna. Sen springer du efter honom och honom. Håll dig nara”

Insmorda inför eventuell tårgas

Några personer i folkmassan kastar ett par flaskor mot kravallpolisens sköldar utanför parlamentet men plockas snabbt bort av andra demonstranter. Jag frågar Giorgos hur stort ”det svarta blocket” i Aten egentligen är. ”Om det bara är polisprovokatörer brukar de vara få. Sma grupper som ingen verkar känna. Men om det är både provokatörer och ‘idealister’ kan de vara många”, säger han.

Från vänster: Hamnarbetarförbundets nationella kassör, ordföranden för Elifsina-facket samt Aris, den genomtrevlige hamnarbetaren som förra året åkte med Ship To Gaza men nu jobbar med projektet fran land

Det är svårt att oroa sig när situationen är så avspänd. Och förmiddagen fortlöper på samma sätt i någon timma till. Till slut börjar jag kanna ett visst solsting och när hamnarbetarna säger att de ska ha ett informationsmöte i ett juridiskt ärende gällande deras felaktigt utbetalda semesterlöner (fordran sträcker sig över nästan 50 år) så går även jag.

Hamnarbetaren Manolis är dyster:

Vi har stämt möte på Syntagma-torget vid sjutiden ikväll, när temperaturen sjunkit något. Nu verkar världspressens livebilder på tårgas och stenkastning ha upphört, så jag hoppas att kvällen kan bli den stora folkliga mobilisering den närmast desperata grekiska arbetarklassen hoppas på.

Annonser