Det mesta har blivit försenat under kvällen. Tanken var att Faraj, Niklas , Evert och jag skulle sova på en av båtarna inatt, som ett led i att öka säkerheten efter måndagens sabotage. Båten är nu åter uppe på land och skadorna har dokumenterats for allmän beskådan. De tros ha uppkommit genom att dykare under vattnet fäst ett stag mellan de båda proppelleraxlarna. Sedan har man med enorm kraft, förmodligen hydrauliskt, tryckt isär axlarna i syfte att göra båten oduglig för sjön. Det är en avancerad attack mot en båt som bevakas av frivilliga, och har rönt stor uppmärksamhet i det grekiska parlamentet idag. Israel har tydligen också kartlagt oss som ska åka med Gaza-flottiljen, vilket jag personligen inte bryr mig särskilt mycket om.

Sent ikväll meddelades vi av flottiljens ledning att vi kunde sova på hotellet ikväll. Då var det försent att mota upp hamnarbetarkollegorna på Syntagmatorget, som skakats av kravaller sedan i eftermiddags. I sällskap med journalisterna, poeten och ytterligare några i den svenska passagerargruppen kom jag ändå iväg till torget vid 22-tiden.

Huvudgatan upp till Syntagma

Väl där förväntade vi oss att möta en grupp på några hundra svartkladda aktivister i strid med polisen. Redan på tvärgatan var folksamlingen mycket större än så. Ytterligare tusentals människor fanns samlade på gatan nedanför lyxhotellen och inne på den nedre delen av torget. De svartklädda grupperna med gasmasker fanns fortfarande på plats, men skaran av människor som skanderade mot kravallpolisen och parlamentet var väldigt diversifierad. Påtagligt många var äldre med vardaglig klädsel, ofta utrustade med ett enkelt munskydd eller syrabekämpande salva i ansiktet.

Äldre demonstranter

Yngre demonstranter

...

Striderna med polisen skapar dramatiska TV-bilder från hotellbalkongerna men antalet människor som kastar sten mot polisen varierar kraftigt. Stundtals handlar det om en handfull, ibland ar det hundratals i alla åldrar.

"Ta ert krispaket och ge er av härifrån"

Stök vid frontlinjen

Kravallpolisen kontrollerar dock situationen fullständigt. Så fort de utsätts för omfattande stenkastning, fyrverkerier, molotovcoctails (jag såg högst 4-5 kastas under tre timmar på torget) eller när talkörerna blir för samstämmiga och höga, kommer repliken snabbt. Man skjuter ut ett antal tårgasbehållare, vilket låter som att en svärm av förvuxna humlor släppts lös på torget. Folkmassorna retirerar tårögda och med rinnande näsor från den gasen. Några personer drabbas av andnöd, men för de flesta räcker det med en ögondusch av vatten och vinäger som de provisoriska aktivist-vårdarna tillhandahåller. Enligt Aktuellt har dock ett 80-tal personer forts till sjukhus på grund av andningsbesvär under dagen.

Tårgas avlossad

Efter tårgasen avancerar kravallpolisen uppe på torgets övre del med hjälp av mycket ljudliga chockgranater och tar upp positioner som tränger ut alla demonstranter på sidogatorna. Så fort de stannar börjar demonstranterna applådera och går åter fram mot polisen, som då vanligen retirerar till sina ursprungliga positioner vid parlamentet. Vid ett tillfälle lyckas man bryta upp trappan till lyxhotellet ‘Hotel Grande Betragne’ och har därmed betydligt mer ammunition i form av sten.

Lyxhotellet Hotel Grande Bretagne, där manga av journalisterna från internationell media är bosatta

Det är ett ställningskrig som polisen under tisdagskvällen kontrollerade fullständigt, men där man sent ikväll inte verkade vilja försöka stänga in människor i syfte att gripa dem. Man verkade heller inte försöka driva bort folkmassan vid Syntagmatorgets mitt.

Just nere på torgets center utspelar sig andra märkliga scener. Tusentals människor pratar omkring de kontrollerade eldar som ska tänts för att oskadliggöra tårgasen. Några av demonstranterna dansar till ett band som spelar ståbas och sjunger även när tårgas-brisen drar in eller chockgranaterna landar nära. Jag och Johannes ser måhända lite förvirrade ut, och får instruktioner från vanliga greker om relativt säkra reträttvägar om polisen skulle avancera in på torget.

Fortfarande fullt nere på torget vid 01-tiden ikväll

Vi är dock båda trötta efter en lång dag och tårgasen sticker i halsen och ögonen. Vid 01 grekisk tid beslutar vi att gå tillbaka till vårt hotell. Imorgon röstar parlamentet om nästa fas i det hatade krispaketet. Då väntas generalstrejken bli ännu mer omfattande än idag. Fackföreningar och proteströrelsen organisationer har uppmanat grekerna att omringa parlamentet inför omröstningen. Missa inte mobilseringsvideon

Jag ska försöka posta mina filmer imorgon om tillfälle ges.

Annonser