Än så länge är makt detsamma som rätt när det gäller Israel och palestinierna. Idag blev det ännu tydligare, när den irländska båten till Gaza saboterades i en turkisk hamn. Sabotaget mot ”Saoirse” var mycket likt det som drabbade var passagerarbåt ”Juliano” tidigare i veckan. Även denna gång har det utförligt dokumenterat. Det har skett under vattenytan med hjälp av mycket kraftfull utrustning, som pressat isär propelleraxlarna och gjort båten obrukbar på öppet hav. Tyvärr tvingades organisatörerna konstatera att den inte kommer att kunna följa med Frihetsflottiljen. Detta sägs enligt obekräftade uppgifter uppröra Irlands regering och utan tvivel de irländska rugbylandslagsspelare, som stödjer flottiljen.

För Israel verkar de byråkratiska hindren och sabotageaktionerna som försinkar flottiljen i medelhavshamnarna vara en pompös maktuppvisning. I ett tal vid en examenscermoni för det israeliska flygvapnet sade Israels premiärminster Binyamin Netanyahu med hänvisning till ”provokationsflottiljen”:

”Israel has the full right to operate against efforts to smuggle missiles, rockets and other weapons to Hamas’s terror enclave. Hamas is a ruthless enemy, who maliciously harms our cities and children”

Netanyahu avsiktliga antydningar om att Israel ligger bakom sabotageaktionerna mot vår civila biståndskonvoj till Gazas befolkning, förstärktes ytterligare med en tacksam hälsning till världens ledare:

”I would like to praise the many leaders throughout the world who worked against the ‘provocation flotilla,’ led by US and European leaders, UN Secretary-General [Ban Ki-moon], and my friend the Greek prime minister [George Papandreou].”

Israels arrogans inför omvärlden är häpnadsväckande men än så länge helt konsekvensfri. Även om nästan hela världen har krävt ett omedelbart hävande av blockaden mot Gaza, stannar ledarna vid ord. Ord är inte längre ett gångbart påtryckningsmedel mot den israeliska staten, eftersom man vet att de inte kommer att backas upp av handling. Därför kan Netanyahu pompöst antyda att han ansvarar för kränkningar av Turkiets, Greklands och även EU:s suveränitet. Än så länge kan han ostraffat antyda sin egen regerings ansvar för sabotageaktioner mot civila organisationer på främmande länders mark. Israel gör de länder man utövar diplomatisk press på en björntjänst när han öppet tackar dem för att de viker sig och försöker hindra Frihetsflottiljens avresa.

Dagens utspel handlar inte om något misstag från Netanyahus sida utan om en uppvisning av makt. En markering om att militär och diplomatisk makt i verkligheten är detsamma som rätt, alldeles oberoende av vilka konventioner om mänskliga rättigheter man må kränka. Israel ensamt kontrollerar Gazas öde. Nu. Men jag tror att tiden rinner ut för den arroganta kolonialpolitiken.

Om varken Sveriges Carl Bildt, Greklands George Papandreou och Turkiets Recep Tayyip Erdoğan i dagslaget tanker reagera pa krankningar av landernas suveranitet och brott sina egna medborgare, mobiliseras iallafall befolkningarna mer och mer till palestiniernas forsvar. Vi kommer inte att ge upp och det finns en grans, nar passiviteten infor Israels brutala blockadpolitik mot Gaza blir politiskt omojlig att uppratthalla for regeringarna. Jag tror vi narmar oss den punkten i stora delar av varlden. Det galler bara att inte bli modfalld.

Annonser